Veterinerlerin Önerdiği 8 İpucu
Sorumlu bir evcil hayvan ebeveyni olarak, sevgili köpeğinizin uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesini sağlamak için köpeğinizin iyiliğini sağlamak çok önemlidir.
Uygun köpek bakımı, yeterli beslenme, düzenli egzersiz, uygun bakım, rahat bir yaşam ortamı, düzenli veteriner kontrolleri, etkili eğitim, güvenilir tanımlama ve güvenli kullanım uygulamaları gibi bir dizi temel unsuru kapsar.
Bu sekiz temel unsuru köpeğinizin hayatına dahil ederek, tüylü dostunuzla güçlü ve sevgi dolu bir bağ kurarak birlikte geçireceğiniz nice mutlu yılların yolunu açabilirsiniz.
1. Köpeğinizi Beslemek
Sağlıklı ve mutlu bir köpek için doğru beslenme ve beslenme önemlidir. Köpeğinizin enerji gereksinimlerini karşılamak için, yüksek kaliteli içeriklere sahip markalı mama satın alın, belirlenen besin profillerini karşılayan kendi köpek mamanızı yapın .
Köpeklerin farklı yaşam evrelerinde farklı beslenme ihtiyaçları vardır:
- Yavrular: Yavru köpeğinize, hızlı büyüyen bir yavru köpeği desteklemek için uygun besinleri içeren dengeli bir diyet verin . Onları günde üç kez beslediğinizden emin olun . Köpeğinizin cinsi için en iyi yavru köpek mamasından emin değilseniz, veterinerinize danışın .
- Yetişkinler: Yetişkin köpeğinizin ihtiyaç duyduğu yiyecek türü ve miktarı, boyutuna ve aktivite düzeyine bağlıdır. Farklı ticari diyetler, cilt bakımı veya hassas mideler için diyetler gibi farklı faydalar da sunabilir.
- Yaşlılar: Yaşlı bir köpeğin diyeti, kas kütlesini beslemek ve korumak için daha yüksek kaliteli proteinler içerebilir ancak daha az aktivite için daha düşük kaloriler içerebilir. Yağ, protein, sodyum ve fosforun sağlıklı bir dengesi için önemlidir. Bazı yaşlı köpekler, gün boyunca daha sık ve daha küçük porsiyonlarla beslenmekten faydalanabilir . Bu ayrıca, uygun hidrasyonu sağlamak için su alımlarını izlemenin iyi bir yoludur .
Köpeğinizin yaşı ne olursa olsun, çikolata, kuru üzüm veya ksilitol içeren ürünler gibi potansiyel olarak toksik yiyecekler vermekten kaçının . Ayrıca kilosunu takip etmeli ve porsiyon boyutunu sağlıklı bir kiloyu koruyacak şekilde ayarlamalısınız. Aşırı besleme, köpeklerde obezitenin önde gelen nedenidir ve bu da evcil hayvanınızı diğer sağlık sorunlarının yanı sıra kalp hastalığı, artrit ve diyabet riskine sokabilir .
Bakterileri önlemek için yiyecek ve su kaplarını her gün yıkayın. Köpeğinizin her zaman temiz ve taze suya erişebilmesini sağlamak için evin farklı yerlerine birden fazla su kabı eklemelisiniz.
2. Egzersiz İhtiyaçları
Evcil hayvan sahipleri, köpeklerinin düzenli olarak egzersiz yapmasını sağlamalıdır , günlük 30 dakika ile iki saat arasında . Oyun oynayın, yürüyüşe çıkın, köpek engel parkuru yapın ve zihinsel uyarım için kapalı alanda oyunlar oynayın. Aktif veya çalışan cinsleriniz varsa daha fazla egzersiz yapmalarına izin verin, ancak örneğin oyuncak cinsiniz varsa daha az egzersiz ideal olacaktır.
Okumaya devam edin : Evcil Hayvanlar İçin Egzersizin Fiziksel ve Zihinsel Faydaları
3. Köpeğinizin Bakımı
Köpeğinizi tımar etmek, onlara nasıl bakacağınızın önemli bir parçasıdır. İşte en iyi tımar ipuçlarımız:
- Tüy dökülmesini azaltmak, ölü derileri temizlemek, doğal yağlarının dağılmasını sağlamak ve tüylerin arasında hava dolaşımı sağlamak için tüylerini fırçalayın.
- Tüy yapısına bağlı olarak, görünür kirleri temizlemek ve onları sağlıklı ve parazitlerden uzak tutmak için düzenli olarak yıkayın.
- Ağız problemlerini önlemek için dişlerini fırçalamalıdırlar .
- Tırnakların pençe pedlerine geri uzamasını, acıya neden olmasını ve hatta köpeğinizin aksamasına yol açmasını önlemek için tırnaklarını kesin . Tırnak kesimi ayrıca mobilyalarınızı ve zeminlerinizi köpek çiziklerinden korur.
4. Güvenli Bir Ortam Sağlamak
Güvenli ve rahat bir ortam yaralanmaları önler ve duygusal istikrarı ve olumlu davranışı teşvik eder. Bir evcil hayvan ebeveyni olarak göreviniz, köpek dostunuz için bol miktarda rahat köpek yatağı, yeterli alan, tehditlerden uzak güvenli bir ortam ve uygun bir sıcaklık sağlamaktır.
Köpek yatağı
Köpeklere bakmanın bir diğer yolu da, hareketli bir günün ardından enerji toplamalarına yardımcı olmak ve özellikle soğuk mevsimlerde sert hava koşullarından korumak için sıcak ve güvenli bir alanda rahat bir yatak sağlamaktır.
Güvenlik önlemlerini alın
Köpeğinizi güvende tutmak için bir tasma kullanın ve evcil hayvanlarını mahallede veya yerel parklarda gezdiren diğer evcil hayvan sahiplerine karşı düşünceli olun. Köpeğinizle seyahat ediyorsanız , onları araçta sabitlemek için bir emniyet kemeri bağlantısı kullanın. Onları asla bir arabanın içinde yalnız bırakmayın, çünkü sıcak çarpmasından hızla ölebilirler.
5. Düzenli Veteriner Kontrolleri
Düzenli veteriner bakım ziyaretleri, hastalıkları ve diğer sorunları erken tespit etmeye yardımcı olabildikleri için ciddi komplikasyon riskini en aza indirmeye yardımcı olur. Aşılar, köpeğinizi bulaşıcı ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı korur ve bağışıklıklarını güçlendirir. Günlük diş temizliği, köpeğiniz yaşlandıkça ağız sorunları riskini sınırlayacaktır ve veterineriniz gerekirse daha kapsamlı bir diş bakımı gerçekleştirebilir
Dişi köpeklerinizin kısırlaştırılmasını ve erkek köpeklerinizin kısırlaştırılmasını sağlayarak, kazara çiftleşmeleri önleyin ve testis kanseri gibi üreme organlarını etkileyebilecek hastalıkları önleyin.
Acil bir durumda, normal klinik saatleri dışında bile veterinerinizle nasıl iletişime geçeceğinizi bildiğinizden emin olun. Evcil hayvanınız bir kaza geçirirse, yaralanırsa, toksik olabilecek bir şey yerse veya kusma ve ishal gibi hızlı bir hastalık geliştirirse, onlar için derhal veteriner bakımı aramanız gerekecektir .
Köpeğinizin yaralanması veya tıbbi bakıma ihtiyaç duyması durumunda sağlık ve tedavisinin ödenmesine yardımcı olmak için evcil hayvan sigortası da yaptırabilirsiniz .
6. Eğitim ve Sosyalleşme
Köpeğinizi eğitmek itaat ve uygun davranışlar gibi olumlu alışkanlıkları teşvik eder. Yavru köpeğinizi erken yaşta kafeste eğitmek , onlara güvenli bir alan sağlayacaktır çünkü köpekler özellikle evden uzakta olduğunuzda uyumak ve dinlenmek için sessiz bir yeri sever. Diğer köpekler ve insanlarla sosyalleşmek, onların kendilerine güvenen ve uyumlu hale gelmelerine yardımcı olur.
Tüylü evcil hayvanınızı eğitmek ve sosyalleştirmek için:
- Erken başlayın
- Pozitif güçlendirme eğitimini kullanın
- İyi davranışları ödüllendirmek için köpeğinize ödül maması verin
İyi huylu ve mutlu bir köpek için eğitim ve itaat çok önemlidir, ancak köpek eğitimi sabır ve istikrar gerektirir.
İtaat eğitimi tüylü dostunuzun uyması gereken kuralları öğrenmesine yardımcı olacaktır.Tüylü bebeğinizi eğitmekte zorlanıyorsanız veterinerinize veya sertifikalı bir köpek davranış danışmanına danışın.
7. Kimlik ve Lisanslama
Bir köpek tasması ve kayışına ek olarak, tüylü dostunuzu uygun yerel hayvan kontrol ajansına veya belediye dairesine kaydettirin, böylece uygun şekilde lisanslanmış olurlar. Veteriner klinikleri, kaybolmaları durumunda köpek dostunuzla yeniden bir araya gelmenize yardımcı olmak için mikroçip hizmetleri sağlar.
8. Köpeğinizin Güvenli Şekilde Tutulması
Saygılı ve nazik bir şekilde davranmak, sizinle köpeğiniz arasında güven ve olumlu bir bağ oluşturur. Köpeğinize her zaman nezaket, sabır ve anlayışla davranın; onlar da sevgi ve sadakatle karşılık verecektir.
Köpeğinizi güvenli bir şekilde tutmak için ipuçları:
- Onlara sakin bir şekilde yaklaşın
- Kaba oyunlardan kaçının
- Kişisel alanlarına, yani yataklarına çekildiklerinde saygı gösterin
- Onları anlamak için vücut dillerini okuyun
- Çocuklarınız veya yeni arkadaşlarınız köpeğinizle oynadığında onları denetleyin
Çözüm
Bir köpeğe bakmak, sevgi ve arkadaşlığın ödülleriyle gelen bir sorumluluktur. Tüylü arkadaşınızın mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için uygun bakım, düzenli veteriner kontrolleri ve profesyonel tavsiyeler yoluyla onların refahını önceliklendirmeyi unutmayın.
Sıkça Sorulan Sorular:
Köpeklerin bakımı kolay mıdır?
Bir köpeğe bakmak, zaman, çaba, özveri ve sürekli sağlık takibi gerektiren, ömür boyu sürecek bir taahhüttür.
Köpeğimi ne sıklıkla ve neyle beslemeliyim?
Yavru köpekler genellikle daha sık öğünlere (günde 3-4 kez) ihtiyaç duyar, yetişkin köpekler genellikle günde iki kez yemek yer ve yaşlı köpekler daha sık daha küçük porsiyonlara ihtiyaç duyar.
Köpeğimin yeterli egzersiz ve zihinsel uyarı aldığından nasıl emin olabilirim?
Düzenli egzersiz ve günlük yürüyüşler, oyun seansları ve getirme oyunu gibi etkileşimli oyunlar gibi fiziksel aktiviteler, bir köpeğin zihinsel uyarımı ve zenginleşmesi için olmazsa olmazdır.
Köpekler için önerilen aşılar ve koruyucu tedaviler nelerdir?
Standart aşılar arasında kuduz, distemper , parvovirüs , adenovirüs-2, parainfluenza ve Lyme hastalığı ile Leptospiroz’a karşı bakteriyel aşı yer alır.
Evde köpeğim için güvenli ve konforlu bir ortam nasıl yaratabilirim?
Eviniz tehlikelerden ve toksik maddelerden uzak olmalıdır. Rahat bir yatak sağlayın, uygun bir oda sıcaklığı koruyun ve köpeğinizin yaşam alanını temiz tutun.