Hiçbir evcil hayvan sahibi, sahip olduğu her şeye evcil hayvan tüyü serpilmesinden muaf değildir. Tüysüz köpekler hariç, tüm köpekler tüy döker. Labradoodle gibi hipoalerjenik köpekler bile tüy döker, ancak husky gibi çift katlı ırklardan çok daha az tüy dökerler.
Köpeklerin Tüy Dökme Nedenleri
Tüyleri olan tüm hayvanlar (insanlar dahil) düzenli olarak tüy döker. Bu yüzden köpeğimin tüy dökmesi ne zaman duracak diye merak ediyorsanız, kötü haberi vermekten nefret ediyoruz… ama cevabımız asla. Tüy dökme, foliküllerin içindeki tüy şaftlarının doğal yaşam döngüsünün bir parçasıdır. Tüyler büyüme ve dökülme evrelerinden geçer; ölü tüyler taze, yeni büyümeye yer açmak için dökülür. Aşağıda köpeklerin tüy dökmesinin en önemli 5 nedenini ele alıyoruz, başlangıç olarak…
1. İklimdeki Değişiklikler
Tıpkı gardıroplarımızı mevsimsel olarak değiştirdiğimiz gibi, köpekler de sıcaklık değişimlerine uyum sağlamalıdır. Çoğu köpek ilkbahar ve sonbaharda ekstra tüy döker. Ancak, köpeğinizin daha soğuk aylarda tüy döktüğünü fark edebilir ve kendinize köpeklerin kışlık tüylerini ne kadar sürede döktüğünü sorabilirsiniz. Cevap, birçok köpeğin koruyucu kışlık tüylere yer açmak için hafif tüylerini dökmesidir. İnsanlar da hafif bir hırka yerine ağır bir parka kullanarak bunu anlayabilir. Bu nedenle, köpeğinizin kışın tüy döktüğünü görmek garip gelebilir ancak büyük ihtimalle bu tamamen normaldir.
2. Stres veya Kaygı
Tıpkı insanlar gibi, stres köpeklerin de tüy dökmesine neden olabilir. Programda bir değişiklik veya evde yaşayan yeni insanlar veya hayvanlar köpeğinizi duygusal olarak etkileyebilir ve strese sokabilir. Aşırı tüy dökmeye ek olarak, köpeğiniz kaza geçirme, normalden fazla veya az yeme, sızlanma veya ağlama veya hatta yıkıcı olma gibi diğer kaygı belirtileri gösterebilir.
3. Tıbbi Nedenler
Köpeğinizin sağlığı tüy dökme hızına yansıyabilir, bu nedenle açıklanamayan aşırı tüy dökmeye dikkat etmelisiniz. Endokrin hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, beslenme veya vitamin eksiklikleri ve diğer rahatsızlıklar köpeğinizin tüy dökmesine veya tüy uzama hızını değiştirmesine neden olabilir. Hormonal dalgalanmalar da dişi köpeklerin kızgınlık döngüsünden sonra daha fazla tüy dökmesine neden olabilir. Tüy dökme hızı köpeğiniz için olağan dışı görünüyorsa veterinerinize başvurmalısınız.
Dehidrasyon büyük bir sorundur – yeterli su almamak, aşırı tüy dökmenin başlıca faktörlerinden biri olan kuru cilde yol açabilir. Yavru köpeğinizin her zaman yeterli miktardan fazla taze suyu olmalıdır; susuz kalmamak, daha soğuk aylarda bile inanılmaz derecede önemlidir.
4. Hijyen
Köpeğinizin tüy tipi ne olursa olsun, fırçalama iyi hijyenin önemli bir parçasıdır. Rutin bakım (bazı köpeklerin her gün fırçalanması gerekir) tüm köpekler için kesinlikle gereklidir. Köpeğinizi fırçalamak veya taramak, ölü tüylerin evinizin her santimine yayılmadan önce temizlenmesine yardımcı olur. Fırçalama, köpeğinizin tüylerinin her yerine deri tarafından üretilen sağlıklı, doğal yağların dağıtılmasına yardımcı olur, bu da tüylerin köpeğinizin üzerinde kalmasını sağlar, zeminde değil. Köpeğinizi düzenli olarak yıkayın, ancak yalnızca köpek şampuanı kullanın, çünkü insan şampuanı çok serttir ve Fido’nun cildini tahriş eder.
5. Diyet
Beslenme, köpeğinizin genel sağlığında büyük bir rol oynadığından, besleyici yiyecekler önemlidir. Sağlıklı, parlak bir tüy sağlamak için özel olarak yapılmış mamalar bile vardır ! Gıda alerjisi olan bazı köpekler beslenmeyle ilgili tüy dökmeye eğilimlidir, bu yavrular kuru ciltlerini iyileştirmek ve tüy dökmeyi azaltmak için protein açısından zengin ve tahılsız bir mamadan faydalanabilirler.
Faydalı Tüy Dökme İpuçları
Köpeğinizin sağlığı ve kendi akıl sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey, düzenli bir fırçalama ve bakım programı sürdürmek, köpeğinizi susuz bırakmamak ve ona besleyici yiyecekler sağlamaktır. Onlara stres yaşatabilecek veya sağlıklarını etkileyebilecek her şeye dikkat edin. Günün sonunda, köpek gözleri ve ıslak öpücükler köpek tüylerine değer, sadece tüy toplayıcıları stokladığınızdan emin olun!