OLG Pets Store

Yetişkin ve Yavru Köpek Aşıları Faydaları

Yetişkin ve Yavru Köpek Aşıları, Zamanları, Faydaları, OLG Pets Store

Aşılama, evcil hayvanlarımızdaki bulaşıcı hastalıkların kontrolünde devrim yarattı. Evcil hayvan popülasyonunu bir bütün olarak korumaya yardımcı olmak için tüm evcil hayvanların yeterli şekilde aşılanması esastır. Sorumlu evcil hayvan bakımı, yavru köpeklere ilk aşılamalarının yapılmasını gerektirir, ancak bu onları hayatlarının geri kalanında koruyamaz. Yetişkin köpeklerin hastalıklara karşı bağışıklıklarını korumak için düzenli aşılama yapmaları gerekir.

Yavru Köpek Aşıları

Yavrular, annelerinin sütünden aldıkları antikorlar sayesinde birçok hastalığa karşı ‘geçici’ olarak korunurlar. Bu maternal antikorlar, yaşamlarının ilk birkaç ayında azalır, ancak yeterince düşene kadar aşıları da nötrleştirebilirler. Bu nedenle bir yavruya bir dizi aşı yapılması gerekir.

Yetişkin Köpek Aşıları

Yavru köpek aşısından gelen bağışıklık zamanla zayıflar ve evcil hayvanınız tekrar hastalığa karşı duyarlı hale gelebilir. Gerektiğinde yıllık sağlık kontrolleri ve takviye aşıları, evcil hayvanınızın ömrü boyunca en iyi korumayı sağlayacaktır.

Aşı Sonrası Bakım

Aşılamadan sonra köpeğiniz bir veya iki gün boyunca renksiz olabilir veya enjeksiyon bölgesinde hafif bir şişlik veya hassasiyet olabilir. Hızlı bir iyileşme için genellikle tek gereken yiyecek ve suya erişim ve dinlenmek için rahat bir alan olur. Ancak, yanıt daha şiddetli görünüyorsa, tavsiye almak için bizimle iletişime geçmelisiniz.

Evcil köpeğiniz veya yavru köpeğiniz için uygun bir aşı rejimini görüşmek üzere lütfen bizi arayın.

AŞI YAPTIĞIMIZ KÖPEK BULAŞICI HASTALIKLARI
Köpek Parvovirüsü

Köpek parvovirüsü her yaştan köpeği etkileyen bir hastalıktır ancak genç yavru köpeklerde ve yaşlı köpeklerde daha ciddidir. Virüs bağırsaklara saldırarak kanlı ishal, kontrol edilemeyen kusma ve şiddetli karın ağrısına neden olur. Köpekler genellikle yoğun veteriner bakımına rağmen şiddetli dehidratasyondan ölürler.

Hastalığın yayılması için diğer köpeklerle doğrudan temasa gerek yoktur. Virüs o kadar kalıcıdır ki enfekte köpeğin çevresinin diğer köpeklere yayılmasını önlemek için güçlü bir dezenfektanla temizlenmesi gerekir. Salgınlar Avustralya genelinde düzenli olarak görülür, özellikle yaz aylarında.

Köpek Distemperi

Köpek distemperi, her yaştan köpeği etkileyebilen, son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır; özellikle de yavru köpekler en yüksek risk grubundadır.

Belirtiler değişiklik gösterir ancak ateş, öksürük, hapşırma, burun akıntısı, kusma, ishal, iştahsızlık ve depresyonu içerebilir. Kas titremeleri, nöbetler ve felç genellikle hastalığın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Tedavi genellikle etkisizdir ve iyileşme oranı çok düşüktür. İyileşen köpeklerde kalıcı beyin hasarı olabilir.

Köpek Hepatiti

Köpek hepatiti, distemper gibi son derece bulaşıcı ve sıklıkla ölümcül olan viral bir hastalıktır. Her yaştan köpek enfekte olabilir, ancak iki yaşın üzerindeki köpeklerde ciddi vakalar nadirdir.

Belirtileri arasında yüksek ateş, depresyon, iştahsızlık, kusma, ishal ve akut karın ağrısı bulunur. Ciddi vakalarda ölüm 24 ila 36 saat içinde gerçekleşebilir. İyileşen köpekler uzun vadeli karaciğer ve böbrek sorunları geliştirebilir ve hastalığı aylarca diğer köpeklere yayarak taşıyıcı görevi görebilirler.

Köpek Öksürüğü

Köpek öksürüğü, köpeklerin parklar, gösteriler, itaat okulları ve yatılı kulübeler gibi toplandığı her yerde kolayca yayılabilen, birkaç son derece bulaşıcı hastalık tarafından üretilen bir durumdur. Köpek öksürüğüyle ilişkili bulaşıcı etkenler arasında Bordetella bronchiseptica olarak bilinen bakteri ve parainfluenza, adenovirüs tip 2 ve distemper köpek virüsleri bulunur. Köpeklerde kulübe öksürüğü hakkında daha fazla bilgi edinin .

Etkilenen köpeklerde birkaç hafta sürebilen kuru öksürük görülür. Evcil köpekler ve sahipleri için sıkıntı vericidir. Çalışan ve spor yapan köpekler için büyük bir sorundur. Zatürre de enfeksiyonun bir sonucu olabilir.

Köpek Koronavirüsü

Köpek koronavirüsü başka bir bulaşıcı virüstür ve özellikle genç köpeklerde depresyon, iştahsızlık, kusma ve ishale neden olur. Bazı vakalarda ishal birkaç gün sürebilir. Çoğu köpek tedaviyle iyileşse de koronavirüsün ölümcül olma potansiyeli vardır, özellikle parvovirüs gibi diğer bulaşıcı ajanlar mevcutsa.

Köpek Leptospirozu

Köpek leptospirozisi bazı bölgelerde ciddi bir hastalık riskidir ve yüksek ölüm oranlarına neden olabilir. Sıçanların idrarıyla yayılır ve genellikle kirli yiyecek ve su veya sıçan ısırıkları yoluyla köpeklere bulaşır.

Çöplükler veya yeşil şeker kamışı kesme alanları gibi yüksek sıçan popülasyonlarının bulunduğu yerlerde risk artar. Ayrıca, sıçan popülasyonlarının hareket etmeye veya yoğunlaşmaya zorlandığı uzun süreli yağışlı havaların ardından da vaka sayısı artabilir. Leptospiroz, insanlara geçebilen ve daha sonra kalıcı bir “grip benzeri” hastalık geçirebilen bir hayvan hastalığıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping cart close